Cikkek listázása

„Uram! Legyünk társak az alkotásban!”

Szerző: Mácsai Kornélia

Felelősségünk a teremtett világért címmel jelent meg 2008. december 4-én a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia legújabb körlevele, amelyben az egyre aktuálisabbá váló környezetszennyezésről és a természetvédelemről van szó. A körlevél célja, hogy újra felhívja a figyelmet azokra az értékekre, amelyeket a teremtés során az ember kapott, ezen kívül hasznos tanácsokkal, követendő példával lássa el mindazokat, akik tevékenyen részt akarnak venni ebben a munkában.
„És Isten látta, hogy ez jó” – mondja a Szentírás Istenről a teremtés mindegyik napján. Vajon ma hallanánk-e ugyanezt a mondatot? Az biztos, hogy Isten folyamatosan gondol a szeretetből megteremtett világra, és jónak tartja azt. Mi emberek, akik a vele való együttműködésre vagyunk hivatottak a Föld értékeinek megőrzésében és megművelésében, mi vagyunk azok, akiken a bolygónk sorsa megfordul. „A természeti környezet gyorsuló pusztulása és a globális klímaváltozás immár realitás. Hatását az emberek szó szerint saját testükön érzik: hőség és aszály, viharok és heves esőzések, olvadó gleccserek és árvizek, kieső termés és terjedő betegségek” – olvasható a körlevél elején. Talán néhányan furcsának találják, hogy az Egyház szót emel a környezetvédelem kérdéseiben, ám amint a körlevélből kiderül, ez nem újdonság, hiszen majdnem minden körlevél, enciklika, illetve pápai megnyilatkozás utal a teremtett világra, valamint az embernek mint teremtménynek a felelősségére.

A körlevél első pontjában a környezetben okozott változásokról olvashatunk mind globális, mind magyarországi viszonylatban. A pontos, ám drasztikus számadatok hozzásegítenek ahhoz, hogy valóban komolyan vegyük ezeket a problémákat. A továbbiakban a különböző elméletekről kapunk tájékoztatást, a legszélsőségesebb „zöld” irányzatoktól kezdve a globalizáció okozta gazdasági, társadalmi és erkölcsi problémákig. A körlevél több helyen is hangsúlyozza II. János Pál pápa gondolatát, mely szerint „a környezettel szembeni globálisan igazságtalan és felelőtlen magatartás komolyan fenyegeti az egész világ békéjét. A béke és biztonság szolgálata az ökológiai lelkiismeret kialakításán és ennek hatékony érvényre juttatásán keresztül vezet. A lelkiismeretnek erkölcsi értékként kell felismernie a teremtett világ értékeit, amely az egész emberiség egyetemes java.” Megoldást is kínál a körlevél mind cselekedetekben, mind lelki téren. A különböző közösségeket arra biztatja, hogy hívják fel a körülöttük élők figyelmét is a teremtett világ csodáira, valamint az egyes közösségi alkalmakon vitassák meg ezeket a kérdéseket a hit fényében.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>