Cikkek listázása

Ajánló a nyári ifjúsági programokból

A lélek vakációja

Szerző: Szalontai Anikó

Fotó: Lambert Attila

Még két hónap előttünk áll a vakációból, amit sokan – éppen mert annyira vártuk – talán már tavasszal tudtuk, mivel és hol fogunk eltölteni. Július és augusztus a táborok, a kirándulások, a találkozók igazi ideje, és az egyházmegyék, illetve a szerzetesrendek is számos ifjúsági programot szerveznek ezekre a hónapokra. Azoknak a fiataloknak, akik még nem döntötték el, mivel is töltik az elkövetkezendő heteket, összegyűjtöttünk néhány lelki élményt is tartogató rendezvényt.

Több közösség is szervez hivatástisztázó lelkigyakorlatot ezekben a hónapokban. Egy vakációnak talán nem úgy indulunk neki, hogy életre szóló döntéseket hozunk, de miért hagynánk ki a lehetőséget, hogyha foglalkoztat minket a kérdés: milyen élethivatásra hív Isten?

„Nélkülem semmit sem tehettek” – ez a mottója a domonkos nővérek augusztus 10-ére szervezett hivatástisztázó lelki napjának. A nővérek fiúkat és lányokat egyaránt várnak, akik lelki elmélyülésre vágynak, és megtapasztalnák, hogyan élik szerzetesi életüket a nővérek Budakeszin. A lelki napon lehetőség nyílik közös imára, kiscsoportos beszélgetésre és egyéni elcsendesedésre egyaránt. A távolról érkezőknek – előzetes megbeszélés alapján – szállást is tudnak biztosítani.

A szociális testvérek Mátraverebély-Szentkútra, a nemzeti kegyhelyre szerveznek hivatástisztázó lelkigyakorlatot lányok számára, augusztus 8. és 14. között. Nemcsak azokat várják, akik keresik, milyen életpályára hívj őket Isten, hanem mindazokat, akik hasonló fiatalokkal szeretnének együtt imádkozni. A programok között mély lelki tanítás, közös imádság, tanúságtételek, beszélgetések és sok csendes elmélkedés szerepel.

A Szûzanya lábainál

Másfajta, kevésbé csendes, de sokkal több találkozásra lehetőséget adó programok az ifjúsági találkozók. Júliusban rögtön három is lesz. Immár huszonnyolc éve, minden esztendőben fiatalok látogatnak el Sarlós Boldogasszony ünnepén a máriagyűdi kegytemplomhoz, hogy együtt töltsenek el egy hétvégét a „Szűzanya lábainál”. Idén július 2. és 5. között tartják a Máriagyűdi Ifjúsági Találkozót, „A következő ezer év velünk kezdődik” mottóval. A négy nap alatt lesz gyalogos zarándoklat, előadások, találkozási lehetőség Böjte Csabával, akadályverseny és koncert is.

A kaposvári püspökség „Ki vagy te, Uram?” címmel rendezi meg hagyományos egyházmegyei ifjúsági találkozóját Segesden július 3-án és 4-én. A Somogy megyei község már a 15. század óta zarándokhely – itt gyűlnek össze az egyházmegye fiataljai immár évek óta, hogy a nyár közepén kicsit elcsöndesedjenek. A találkozó idén is főleg lelki programokkal, előadással, beszélgetési és szentségimádási lehetőséggel várja a fiatalokat.

Idén a huszonhetedik Egerszalóki Ifjúsági Találkozó és Lelkigyakorlatra kerül sor július 15. és 19. között. A Kerényi Lajos piarista atya nevével fémjelzett találkozó mindig egy meghatározott téma köré épül, idén a hivatásról szólnak majd az előadások. Ezen kívül lesznek csoportos beszélgetések, szentségimádás, műhelyfoglalkozások, valamint koncertek és táncház is.

Lelkes nyári napok

Talán mindenki egyetért azzal: a nyár nem múlhat el tábor nélkül. Ma már számtalan lehetőség közül választhatunk, a kisebb, helyi közösségek mellett szinte minden egyházmegye és számos szerzetesrend szervez ilyet kicsiknek-nagyoknak egyaránt. Bár ezekre többnyire korábban kell jelentkezni, mégis megemlítünk itt hármat, hogy már a jövő nyárra is gondoljunk.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>