Cikkek listázása

Több ezer ember vett részt az idei Jézus Szíve-búcsún

Jézus Szíve tisztelete ma is aktuális

Szerző: MK

Június 21-én 11 órakor kezdődött a Jézus Szíve-búcsú a szatmárnémeti székesegyház előtti téren. Az ünnepen részt vett Erdő Péter bíboros, Ioan Robu bukaresti érsek, Schönberger Jenő szatmári püspök és Böcskei László nagyváradi püspök.

Reggel 8 órától Ioan Robu bukaresti érsek mutatott be román nyelvű szentmisét a szatmárnémeti Kálvária-templomban. Prédikációjában a szeretet és az áldozat viszonyáról beszélt. Mint mondta, a papok évének kezdetén a szeretet és áldozat szavaknak különös jelentőségük van. „Isten meghívja a papokat, akik válaszolnak hívására és vállalják az életet, amely sokszor áldozatokkal is tele van, de Isten szeretete veszi körül. A szeretet és az áldozat szolgált a Kálvária-templom építésének alapjául is. Száz évvel ezelőtt a Kálvária-templom Isten és az emberek szeretete nélkül, az áldozat megtapasztalása nélkül nem épülhetett volna fel.”

Ezután német nyelven mutatott be szentmisét Böcskei László nagyváradi püspök. A búcsú főmiséje 11 órakor kezdődött. A több ezer hívő teljesen megtöltötte Szatmárnémeti régi főterét. A székesegyház előtti színpadon együtt volt jelen Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek, Ioan Robu bukaresti érsek, Böcskei László nagyváradi és Schönberger Jenő szatmári megyés püspök.

Erdő Péter bíboros szentbeszédében a Jézus Szíve-tisztelet alapjairól és elmélyüléséről beszélt, majd annak szatmári vonatkozásával kapcsolatban Scheffler János vértanú-püspököt idézte, aki a Jézus iránti személyes szeretet titkáról így vallott: „Magától értetődik, hogy az igazi barátság mindenben vállalja a sorsközösséget. Sőt, a barátság néha a szeretet legmagasabb áldozatát is megkívánja: »Hogy valaki életét adja a barátaiért« (Jn 15,13)”. Erdő Péter kiemelte: „Jézus Szíve tisztelete ma is aktuális számunkra. Ha körülnézünk a világban, sokszor szorongva látjuk, hogy nem a józan ész és a szeretet irányítja az életünket, sőt az egész emberi közösség is mintha történelmi, társadalmi csapdába került volna. Riadtan keressük, de mindmáig nem találjuk a módját, hogy hogyan tudjuk a világban társadalmilag elérni azt, hogy ne úgy működjön a gazdaság, a tudomány, hogy ennek következtében elpusztul a környezetünk, és az emberiség élete földünkön egyre nehezebbé, talán lehetetlenné válik. (…) Ha az emberiség a világban önmagára van utalva, a látható világ pedig értelem és cél nélkül sodródik a létben, akkor nehéz meggyőzni az egyes embert, hogy miért kell vágyait mérsékelnie, tekintettel lenni másokra, felelősséget vállalni a jövőért, és reménykedni abban, hogy életünk munkájának, igyekezetének és akár szenvedésének is valamilyen értelme és értéke van. Jézus Szíve azt jelképezi számunkra, hogy a világ nem értelmetlen, és az ember nincs egyedül: Jézus személyében maga Isten szeret bennünket, gondoskodik rólunk, és létünket is fenyegető botladozásainkat mégiscsak átöleli jóságával.”

A szentmise ünnepi körmenettel zárult.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>