Cikkek listázása

Több ezer ember vett részt az idei Jézus Szíve-búcsún

Jézus Szíve tisztelete ma is aktuális

Szerző: MK

Június 21-én 11 órakor kezdődött a Jézus Szíve-búcsú a szatmárnémeti székesegyház előtti téren. Az ünnepen részt vett Erdő Péter bíboros, Ioan Robu bukaresti érsek, Schönberger Jenő szatmári püspök és Böcskei László nagyváradi püspök.

Reggel 8 órától Ioan Robu bukaresti érsek mutatott be román nyelvű szentmisét a szatmárnémeti Kálvária-templomban. Prédikációjában a szeretet és az áldozat viszonyáról beszélt. Mint mondta, a papok évének kezdetén a szeretet és áldozat szavaknak különös jelentőségük van. „Isten meghívja a papokat, akik válaszolnak hívására és vállalják az életet, amely sokszor áldozatokkal is tele van, de Isten szeretete veszi körül. A szeretet és az áldozat szolgált a Kálvária-templom építésének alapjául is. Száz évvel ezelőtt a Kálvária-templom Isten és az emberek szeretete nélkül, az áldozat megtapasztalása nélkül nem épülhetett volna fel.”

Ezután német nyelven mutatott be szentmisét Böcskei László nagyváradi püspök. A búcsú főmiséje 11 órakor kezdődött. A több ezer hívő teljesen megtöltötte Szatmárnémeti régi főterét. A székesegyház előtti színpadon együtt volt jelen Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek, Ioan Robu bukaresti érsek, Böcskei László nagyváradi és Schönberger Jenő szatmári megyés püspök.

Erdő Péter bíboros szentbeszédében a Jézus Szíve-tisztelet alapjairól és elmélyüléséről beszélt, majd annak szatmári vonatkozásával kapcsolatban Scheffler János vértanú-püspököt idézte, aki a Jézus iránti személyes szeretet titkáról így vallott: „Magától értetődik, hogy az igazi barátság mindenben vállalja a sorsközösséget. Sőt, a barátság néha a szeretet legmagasabb áldozatát is megkívánja: »Hogy valaki életét adja a barátaiért« (Jn 15,13)”. Erdő Péter kiemelte: „Jézus Szíve tisztelete ma is aktuális számunkra. Ha körülnézünk a világban, sokszor szorongva látjuk, hogy nem a józan ész és a szeretet irányítja az életünket, sőt az egész emberi közösség is mintha történelmi, társadalmi csapdába került volna. Riadtan keressük, de mindmáig nem találjuk a módját, hogy hogyan tudjuk a világban társadalmilag elérni azt, hogy ne úgy működjön a gazdaság, a tudomány, hogy ennek következtében elpusztul a környezetünk, és az emberiség élete földünkön egyre nehezebbé, talán lehetetlenné válik. (…) Ha az emberiség a világban önmagára van utalva, a látható világ pedig értelem és cél nélkül sodródik a létben, akkor nehéz meggyőzni az egyes embert, hogy miért kell vágyait mérsékelnie, tekintettel lenni másokra, felelősséget vállalni a jövőért, és reménykedni abban, hogy életünk munkájának, igyekezetének és akár szenvedésének is valamilyen értelme és értéke van. Jézus Szíve azt jelképezi számunkra, hogy a világ nem értelmetlen, és az ember nincs egyedül: Jézus személyében maga Isten szeret bennünket, gondoskodik rólunk, és létünket is fenyegető botladozásainkat mégiscsak átöleli jóságával.”

A szentmise ünnepi körmenettel zárult.

Felavatták Bakócz Tamás szobrát Erdôdön

A Jézus Szíve-búcsút követően, szintén június 21-én felavatták az erdődi római katolikus templom udvarán Bakócz Tamás szobrát. A szoboravatáson, Erdő Péter bíboros-érsek a szobor kapcsán elmondta: „Bakócz Tamásnak a személyisége annak idején összefogta ezt a régiót. Nem csak magyarokat, de horvátokat és más nemzeteket is meg tudott szólítani, és becsületet szerzett az egész világegyházban. Mivel? Egyrészt rátermettségével, másrészt pedig azzal, hogy elkötelezetten megtett mindent azért, hogy szervezze Közép-Európa védelmét az akkori török veszéllyel szemben. Ez volt az a hívó szó, ami majdnem Szent Péter trónjára segítette. (…) Bakócz Tamás nagy pártolója volt a művészeteknek és a kultúrának. (…) Ez is egy tanúságtétel, nemcsak a kultúráról, hanem arról is, ami a kultúrának a központja.”

Az avatási ünnepség végén Schönberger Jenő püspök megköszönte mindenkinek a szobor megalkotásában és felállításában nyújtott segítségét.

Szent László tisztelőinek találkozója Nyitrán

Szent László király tisztelői hagyományos évenkénti találkozójának ad otthont július 31-én 15 órakor Nyitrán a szent királyról elnevezett piarista templom.

Az ünnepi szentmisét Varga Lajos váci segédpüspök mutatja be. A szertartásra a zoboraljai magyar települések híveit és az anyaországi zarándokokat is várják a szervezők.

Szent László király 1095. július 29-én Nyitrán halt meg. Egy ideig a somogyvári monostorban nyugodott teste, később Váradon helyezték végső nyugalomra.

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>