Cikkek listázása

Bibliaapostol-képzés Zöldfáson

Légy a Szentírás apostola!

Szerző: Márton Gábor

A Szentírás éve láthatóan nagy hatással volt a magyarországi kereszténységre. Az akkor elindult kezdeményezések egy része, ha más formában is, de folytatódik, és mind újabb közösségeket hoz létre vagy indít cselekvésre. Így például a tavalyi nyári családtábor résztvevőinek igénye alapján a Szeged-Csanádi Egyházmegye Családpasztorációs Irodája a Szent Jeromos Katolikus Bibliatársulat munkatársainak vezetésével bibliaapostol-képzést szervezett a közelmúltban.

– A családpasztoráció kimondott céljai közé tartozik, hogy a helyi családcsoport-vezetőknek rendszeresen képzéseket szervezzen, ezért elsősorban számukra és a plébániákon tevékenykedő közösségvezetőknek hirdettük meg ezt a kurzust – ismertette az előzményeket Keszeli Ilona, a Családpasztorációs Iroda munkatársa. – A különböző korosztályokból és az egyházmegye különböző részeiről érkező harmincöt résztvevő nagy része ilyen indíttatással vett részt ezen a hétvégén, de volt olyan is, aki az egyéni bibliaolvasásához szeretett volna segítséget kapni a képzés során.

Írásjelek a margón

A képzés célja olyan szentírásolvasási módok megismertetése volt, amit a résztvevők otthoni közösségeikben is alkalmazni tudnak. Ennek jegyében mutatta be Vágvölgyi Éva, a Jeromos Bibliatársulat főtitkára az úgynevezett svéd módszert, amely ugyan a közösségi bibliaolvasáson alapul, mégis főként a szent szövegek egyénre gyakorolt hatását helyezi a középpontba.
A jelenlévők az együtt elolvasott igerész mellé különböző írásjeleket tettek, amikkel a szöveg által felvetett kérdéseket, illetve személyes érintettségüket jelölték meg.
Kérdőjel került a megválaszolatlan kérdésekhez, melyekre az előadó szerint a végső választ maga a Szentírás adja meg mindenkinek, bár lehet, hogy nem azonnal, hanem rendszeres és alapos tanulmányozás után. Vágvölgyi Éva elmondta, hogy ha a plébániai csoportnak van teológus tagja, ajánlott őt felkérni a válaszadásra a felmerülő kérdések átbeszélésekor, de ha nincs ilyen végzettségű a közösségben, a módszer akkor is működik. Ebben az esetben érdemes a csoportban összegyűlt kérdéseket egy meghívott exegétának feltenni vagy írásban eljuttatni hozzá.
Felkiáltójelet tettek oda, ahol a szöveg fontos felismerésre, rácsodálkozásra vezette az olvasót. A harmadik jel pedig hivatalosan egy nyíl lenne, de Szegeden Thorday Attila atya ehelyett egy kis szív rajzolását terjesztette el azoknál a szakaszoknál, amelyek személyesen megszólítottak valakit.
Miután a jelenlévők kiscsoportokban kipróbálták, és részletesen átbeszélték a módszert, annak zárásaként Vágvölgyi Éva – egyúttal mintát adva a Biblia-kör levezetésére – megválaszolta a felmerült kérdéseket és magyarázta a választott igerészt.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>