Cikkek listázása

Pannonhalmi Jazz-Terasz

Bor, természet és zene harmóniája

Szerző: Illés Tamás

Az ezeréves Pannonhalmi Bencés Főapátság közelmúltban újraindított pincészete idén immár harmadik alkalommal csalogatja a bor, a természet és a zene harmóniájának egyedi élménye után vágyó közönséget a Pannonhalmi Jazz-Terasz elnevezésű koncertsorozatával, amelyet hagyományteremtő céllal először 2007 nyarán rendezett meg.

A Pannonhalmi Apátsági Pincészet szemrevaló, új épületegyüttesének kialakításával egy időben környezetének rendezése is megtörtént. Ennek során épült ki egy díszkővel rakott tér is, amely elsősorban a szüreti időszakban folyó préselésből származó törköly ideiglenes tárolására szolgált.

2005 májusában nyitott meg e tér szomszédságában az a Kóstolóterasz, ahonnan a monostori levendulaültetvények és a keletre nyúló táj csodálatos képe tárul a látogatók elé. A terasz időjárástól függően őszig üzemel, ahol azoknak a vendégeknek is alkalmuk nyílik borkóstolásra, akik nem kívánnak pincelátogatási programon részt venni.

A Kóstolóteraszt azóta szépen felcseperedett hárs-, törökmogyoró- és szelídgesztenye-fák szegélyezik, amelyeknek napernyők által támogatott, hűs árnyéka kellemes felüdülést nyújt a finom borok társaságát élvezők számára.

Törköly hiányában azonban a terasz melletti tér a legtöbb könnyű nyárestén inkább egy zenekari pódium képét körvonalazta – ez késztetett a Pincészet környezeti-építészeti adottságainak más formában történő kihasználására.

Ha már zenekar, ha már zene, akkor mindenképpen dzsessz és annak különféle stílusirányzatai, hiszen ezek játékossága, szabadossága, kötetlensége ösztönzi a közönséget arra, hogy pohárral a kézben sétálgatva, esetleg hagymás zsíros kenyeret, illetve ínycsiklandó sajttálat majszolva vagy éppen az asztaloknál barátokkal beszélgetve és koccintva legyen részese a zenei élménynek. Kísérleti jelleggel, de hagyományteremtő céllal első alkalommal 2007 nyarán került megrendezésre a Pannonhalmi Jazz-Terasz elnevezésű koncertsorozat, amely azóta is a magyar dzsesszélet kiválóságait vonultatja fel a Szent Márton hegyének délnyugati lábánál elhelyezkedő borászat tövében.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>