Cikkek listázása

Magyar papok zarándoklata Indiában

Ahol az élet még nincs részekre szabdalva

Szerző: Körössy László

Fotó: Kránitz Mihály

Benvin Sebastian Madassery, Magyarországon szolgáló verbita missziós szerzetes, a Pápai Missziós Művek (PMM) hazai igazgatója vezetésével kilenc magyar pap vett részt az év elején egy közel három hetes zarándokúton Indiában. A több mint egymilliárd lakosú országban felkeresték a mintegy húszmilliós keresztény népesség főbb központjait, többek közt Keralában – Benvin Sebastian Madassery szülőföldjén – meglátogatták az ősi Tamás-keresztény közösségeket, és mindeközben ismerkedtek a keleti kultúrával.

„Vendégszeretet, tapintat, figyelmesség és őszinte emberi gesztusok kísérték zarándokutunkat” – olvashattuk az Új Ember hetilapban Kránitz Mihály teológus-professzor élménybeszámolójában.

A zarándokcsoport Új Delhiben ellátogatott Mahátma Gandhi sírjához; Indira és Radzsiv Gandhi emlékhelyéhez, majd láthatták a várostól kétszáz kilométerre lévő híres és gyönyörű Tádzs Mahalt, Sahdzsahán császár hitvesének mauzóleumát. Jártak a közép-indiai Indore-ban, ahol a befogadás jeleként színes „pöttyöt” festettek a homlokukra és hatalmas virágfüzért akasztottak a nyakunkba. Több katolikus iskolát is felkerestek, ahol az osztályok az indiai kultúrát megjelenítő táncokkal kedveskedtek a zarándokoknak. Meglátogattak egy gyermek- és szegényotthont, amelyet Teréz anya misszionáriusai tartanak fenn, valamint egy helybeli lepratelepet is.

A húszmillió lakosú Mumbayban (régen Bombay) eljutottak a tavaly év végi terrortámadás helyszíneire is, és a város szegénynegyedébe, valamint a helybeli Hegyi Boldogasszony- (Mount Mary) kegytemplomhoz. Láthatták az úgynevezett Elefánt-szigeten a Síva istennőnek szentelt hindu barlangtemplomokat is.

A magyar papok Mumbaytól 582 kilométerre fekvő Goában miséztek Szent Ferenc sírjánál, majd Keralában a sziklás Szent Tamás-hegyen.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>