Cikkek listázása

Szív Lelkiségi Központ a Nőkért

Csodás források vannak bennünk

Szerző: Körössy László

„Életem integrációja – út életem egységéhez” címmel idén ismét elindítja ötvenöt-hetvenöt éves nők számára szóló önismereti kurzusát a Szív Lelkiségi Központ a Nőkért Alapítvány. Márciusban kezdődik a Tahiban működő lelkiségi központ másik programja is: önismereti és kommunikációs tréning önkénteseknek.

A nők számára meghirdetett „Életem integrációja – út életem egységéhez” című kurzus három találkozási alkalmat foglal magába: március 1. és 5. között, június 1. és 5. között, valamint szeptember 7. és 11. között szervezik a programokat, amelyeket Obendorf Beatrix és Bozsó Júlia, a Jézus Szíve Társasága (SJC) szerzetesnővérei vezetnek. A kurzus résztvevői (maximum húsz fős csoport) arra vállalkoznak, hogy életüket átgondolva, mintegy „újraélve” elfogadják múltjukat, jelenüket, hogy bizakodva tekinthessenek az előttük álló út felé. „Keressük életünk forrását, s a bennünk élő gyermekkel is foglalkozunk – mondja Bozsó Júlia nővér. – Szemléljük érettségünket is; az életünk kiteljesedéséhez vezető utat. A jelenre figyelve pedig megtanulunk a »búcsúzásban élni«, egységben élve önmagunkkal.”

A kezdetekrôl

Obendorf Beatrix nővér volt az, akit egyre erősebben foglalkoztatott a gondolat, hogy az idős rendi testvéreket hogyan lehetne rávezetni arra a felismerésre, hogy nemcsak az általuk végzet munka, hanem maga az élet is érték, ők saját mivoltukban is értékesek. 2005-ben került hazánkba egy önismereti program Svájcból a Sacre Coeur nővérközösségen keresztül, amit egy külföldi nővér saját tapasztalatai, ismeretei alapján alkotott meg. A nővérek felajánlották a szerzetesrendeknek, hogy képviselőiken keresztül elsajátíthatják a módszert. A későbbiekben ez az „alapanyag” hazai kiegészítésekkel bővült, elsősorban Obendorf Beatrix gondolataival.
A kurzust elvégezve Beatrix nővér számára magától értetődőnek bizonyult, hogy erre a programra nemcsak a szerzetesrendeknek van szükségük, hanem – kicsit átalakítva – idősebb világi hölgyeknek is. „Már két ilyen kurzust is tartottunk – mondja a program vezetésébe bekapcsolódó Bozsó Júlia nővér. – Ez a korosztály igazán magára hagyatott, sőt a szegénységben van magára hagyatva. A korban előre haladva a nők elkezdenek foglalkozni életük megoldatlanságaival: nem vagyok hasznos a társadalom számára; s nyomában a kérdés: mi értelme van így az életemnek? A kérdés mögött a társadalom teljesítménycentrikus szemlélete áll – szögezi le Júlia nővér. – A mi programunkban az értékrend egészen más: nem a teljesítmény számít, hanem az, aki vagy – segítünk neked megtalálni önmagadat.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>