Cikkek listázása

A magyarországi Mária Légió kezdeményezése a fiatalokért

Legnagyobb kincsed a tisztaság!

Szerző: Mácsai Kornélia

Március a tavasz első hónapjaként szinte mindenkiben a felszabadultság, az öröm és a természet pompájában való gyönyörködés érzését váltja ki. Nem hiába tekintjük a tavaszt úgy, mint a szerelem évszakát, hiszen ilyenkor az emberek nem csupán magukra, de a többi embertársukra is jobban odafigyelnek. Persze ez nem mindig történik úgy, hogy az Istennek tetsző életállapotot eredményezzen. A magyarországi Mária Légió mozgalom tagjai indították útjára azt a kezdeményezést, amely a tisztaság megőrzésére buzdítja a fiatalokat. Az új tavasz alkalmából érdemes újra és újra végiggondolni, tudatosítani, hogy mit is jelent a tisztaság az életünkben.

Az egyszerű ezüstgyűrű liliom alakjával és a rajta lévő szívvel tökéletesen alkalmas arra, hogy ránézve mindig eszünkbe jusson a tisztaság mint érték. Miért is érték ez ma, amikor minden csak arra buzdít, hogy hogyan szerezhetjük meg a legrövidebb úton és a legkevesebb munkával azt, amire vágyunk? Miért érték az, hogy „megtagadunk” magunktól valamit?

Talán ezt a kérdést nem is erről az oldaláról kell megközelíteni. Inkább onnan, hogy mit jelent a házasság és az abban megélt tiszta házasélet. A házasság nem csupán egy engedély, amely feljogosít bennünket a szexualitásunk megélésére, hanem egy olyan kapocs, amelyben megnyilvánul Isten teremtő ereje.

Természetesen a házasságon belül megélt tisztaságot is hangsúlyozni kell, hiszen házasként is ugyanúgy oda kell figyelnem a szándékaimra, és arra, hogy a másikat ne tegyem a saját „boldogságom” eszközévé, mint ahogyan erre odafigyelünk a házasság előtt.

„A gyűrű közepén lévő szívet egy-egy liliom köti össze. A liliom Szent Imre – a magyar fiatalság védőszentje – szűzi tisztaságának jelképeként szerepel a gyűrűn, hogy ő legyen a gyűrűt viselők példaképe ártatlanságuk megőrzésében. Bárki felveheti nemtől, kortól függetlenül. Az előélet sem számít, hiszen az ég minden megtérő bűnösnek örül. A gyűrű, mely ezüstből készül, egy díszdobozban található, különböző méretekben. A doboz tetején egy kis üzenet figyelmeztet a célra: »Az igaz szerelem megvár!«” – írják a gyűrűről a Mária Légió tagjai

A Mária Légió hangsúlyozza, hogy nem csupán az egyes ember életében, hanem az ország egészének életében fontos, hogy tagjai milyen erkölcsi helyzetben vannak. Az ország felemelkedése vagy bukása nagyban függ a fiatalok életétől. Ha most nem tanulnak meg küzdeni, lemondani, akkor mire lehet számítani ott, ahol mindenki csupán a saját érdekeit hajszolja? Ehhez a küzdelemhez hívhatjuk segítségül a magyar szenteket, Jézus és Mária legszentebb szívét.

A Mária Légió története

A Mária Légiót 1921. szeptember 7-én néhány fiatal alapította Dublinban, hogy harcoljanak Isten ügyéért a földön, hiszen a régi Római Birodalom szakkifejezéseit használva szervezték meg közösségüket. Tagjai keresik az elmélyülést, és hitüket még mélyebben akarják megélni. A mozgalom lényege a felismerés: „ahogy Mária adta a világnak Jézust, úgy kell nekünk is mindennap megmutatnunk őt az embereknek”. A fiatalokat összefogó Frank Duff fiatal korától szívügyének tekintette a szegényekkel való törődést és az életszentségre való törekvést. Mára minden földrészen megtalálható a mozgalom, melynek tagja bárki lehet, akinek rendezett életállapota van, folyamatosan járul a szentségekhez és részt vesz – tevékenyen vagy imával – az apostoli munkákban. Ezek a Mária Légió kézikönyvében vannak lefektetve, amely könyv fontos kiindulópont minden tag számára.

A Mária Légiót Magyarországra Kristián Gimbel, osztrák szenátor hozta 1989-ben, majd Petőfiszálláson alakult ki az első kisközösség. Az első praesidiumok Budapesten, Kispesten és a Szent István-bazilikában jöttek létre. Az első Curia 1993-ban alakult meg, amelynek lelkivezetője a Szent István-bazilika káplánja, Földi Endre atya lett. Őt követte 1998-ban, a Comitiummá válás során Zahar Béla atya. A magyarországi Mária Légió 2000 óta Régia rangban áll.

Imádság tiszta szerelemért


Urunk, Mennyei Atyánk! Tudjuk, hogy a házasságban nagy feladat vár ránk, s kezünkbe van letéve a jövő nemzedék áldása vagy romlása. Ezért kérünk Téged, terjeszd ki ránk kegyelmedet, hogy a házasságra a lehető legjobban fölkészüljünk. Világosíts meg és erősíts meg bennünket, hogy már most gyakoroljuk azokat az erényeket, amelyek egy Neked tetsző házasságban elengedhetetlenek: az istenfélelmet, az áldozatkészséget, az őszinteséget és a tisztalelkűséget.
Add, hogy együtt növekedjünk szeretetedben: hogy szeressük mindazt, amiben megcsillan valami a Te fenséges arcodból. Engedd, hogy tiszta szerelemmel szeressük egymást, hogy tisztán és szűzen járuljunk szent oltárod elé, és ezzel méltók legyünk áldásodra, Krisztus Urunk által. Ámen.

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>