Cikkek listázása

Zarándokok vitték Hajdúdorogra a kegyképet

Megújul a máriapócsi kegytemplom

Szerző: MK

Február végén megkezdődött a máriapócsi kegytemplom felújítása. A belső munkálatok idejére a Könnyező Szűzanya kegyképét gyalogos zarándoklat keretében vitték át Hajdúdorogra – Pócspetri, Kállósemjén, Nagykálló és Újfehértó érintésével február 7-én.

2008-ban – még Keresztes Szilárd püspök irányítása alatt – európai uniós pályázatot nyert a Hajdúdorogi Egyházmegye. A pályázaton nyert összegből február végén megkezdődött a máriapócsi kegytemplomnak és udvarának teljes felújítása. Ennek keretében restaurálják a templomi berendezést, a kegyoltárt és az ikonosztázt, ezenkívül a padlóburkolat is megújul.

Ezzel egy időben régészeti kutatást végeznek a régi templom alapjainak és a körülötte feltételezett temető maradványainak feltárására. Megújul az elektromos hálózat, a hangerősítő berendezések, új fűtési rendszert építenek ki a templomban, megerősítik a tető- és toronyszerkezetet és felújítják az udvart. A munkálatok a tervek szerint 2010. szeptember 14-én, Szent Kereszt felmagasztalásának ünnepén fejeződnek be. A restaurálás ideje alatt – szintén pályázati pénzből – Máriapócs városa felújítja a kegytemplom előtti teret.

A belső felújítási munkálatok idejére a Könnyező Szűzanya kegyképét a hajdúdorogi székesegyházba szállították. A zarándokok február 7-én reggel 6 órakor Kocsis Fülöp görög katolikus megyés püspök áldásával indultak el. Rövid beszédében a püspök arra kérte a résztvevőket, hogy a zarándoklatot ajánlják fel a hazáért és a nemzet lelki megújulásáért. A megyehatáron lévő keresztnél közel ezer ember várta a zarándokokat, hogy átvegyék a kegyképet. Vasárnap délelőtt a püspök szent liturgiát tartott.

A kegykép Hajdúdorogon folyamatosan látogatható; várhatóan augusztus végén szállítják majd vissza Máriapócsra. E két időpont között a kegytemplom nem látogatható. Az erre az időre eső búcsúkat Hajdúdorogon tartják meg. A munkálatok idején a lelkigyakorlatos ház változatlanul üzemel.

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>