Cikkek listázása

Nézőtér

Nézőtér

Szerző: Nevelős Zoltán, Vajda Judit

A felolvasó (The Reader)

A második világháborús német múlt kísért tovább a Bernhard Schlink világsikerű regényéből készült amerikai produkcióban, amelyet az a forgatókönyvíró, David Hare és rendező, Stephen Daldry dolgozott fel, akik már Az órák című korábbi munkájukban is értő kézzel nyúltak egy híres kortárs regényhez. A felolvasóban egy a háború után felnőtt generációhoz tartozó fiatalember egy háborús bűnöket tárgyaló per egyik vádlottjában arra a nőre ismer, akivel kamaszkorában viszonyt folytatott. A történet több ponton is tabukat súrol, így sorakoztat fel olyan szituációkat, amelyek a végsőkig próbára teszik a szereplők hajlandóságát egymás megértésére. A felkavaró és nehezen emészthető film főszerepeiben az egyes jelenetekben látványosan megöregített Kate Winsletet, illetve a főhős felnőttkori énjét megformáló Ralph Fiennest láthatjuk.

Gettó milliomos (Slumdog Millionaire)

Az idei nagy díjátadószezon eddigi legnagyobb győztese (számtalan BAFTA-díj, tíz Oscar-jelölés stb.) Danny Boyle legújabb műve, a Gettó milliomos. És a sok-sok díj nem ment mellé, hiszen az Indiában, indiai társrendezői közreműködéssel forgatott alkotás egyesít magában szinte mindent, ami jó a nyugati és a hollywoodi filmművészetben. Főhősünk egy gettóban nevelkedett indiai fiatalember, aki elindul a Legyen Ön is milliomos!-on és szépen menetel a 20 millió rúpiás fődíj felé. A vetélkedő egy pontján pedig a csalással gyanúsított fiúnak alkalma nyílik feleleveníteni, melyik kérdésre életének mely múltbeli eseménye segített választ adni. A film érdekes szerkezetén kívül a bőséggel áradó érzelmekkel és a feszes (sőt kifejezetten tempós) vágással varázsol el, és hoz létre csodálatos, sodró lendületű, modern mesét.

Valkûr (Valkyrie)

A II. világháború témáját mozgóképen rendkívüli módon kiaknázták, hős német katonákat azonban csak a legritkább esetben láthatunk a nagyvásznon. Bryan Singer rendező, a Közönséges bűnözők, az X-Men és a Superman visszatér alkotója azonban éppen ezt az oxymoront, a tiszteletre méltó náci tisztekét dolgozza fel új filmjében egy konkrét, megtörtént eseten keresztül. A történelmi thriller az Adolf Hitler elleni sikertelen merényletről, az úgynevezett Valkűr-hadműveletről szól, nem kisebb sztárral az összeesküvést vezető von Stauffenberg ezredes szerepében, mint Tom Cruise. A filmben Cruise-on kívül is számos nagy színészt láthatunk (Kenneth Branagh, Tom Wilkinson) – elsősorban az ő játékuknak köszönhető, hogy hiába ismerjük a történet végét, még így is tartogat feszült izgalmat számunkra.

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>