Cikkek listázása

Új, interaktív lelki program a Szent István Rádióban

A megértés hullámhosszán

Szerző: Szarvas István

Fotó: Szarvas István

2009 őszén új telefonos, interaktív lelki program indult a Szent István Rádióban. A megértés hullámhosszán című műsor keretében, amely minden hétfőn 21.05-től jelentkezik, egy-egy lelkipásztor vezetésével beszélgethetnek különféle témákról a hallgatók. A műsorvezetők: Balog Gyula szemináriumi rektor, Szabó József spirituális, Deli Lajos teológiai tanár, plébános és Buda Péter teológiai tanár, plébános. Őket kérdezte lapunk munkatársa arról, hogy milyen témákat, témaköröket szeretnének érinteni a műsorban és milyen célkitűzéseik vannak.

Balog Gyula szemináriumi rektor: – Lelkipásztori tapasztalatom, hogy sokan vágynak arra, hogy felnőtt módon megismerjék és újra átgondolják a kereszténység alapvető kérdéseit. Miért élek? Miért hiszek? Van értelme a szeretetnek? Van-e Isten? Szenvedés? Egyház a „bűneivel”? A szentségek? Értelmes ma vallással foglalkozni? Ez a vágy független attól, hogy valaki tanult vagy sem; akár hisz, akár csak keresi az igazságot. A hit időnkénti újra átgondolása pótolhatatlanul szükséges. Szükséges intellektuális szempontból, mert számos kérdés minden életkorban másként vetődik fel, mivel maga az Egyház, a teológia is állandóan fejlődik. Szükséges, mert a hit nem elválasztható az élettől, mert a hitünk valóban akkor él, ha „lefordítjuk” az életre.

Szabó József spirituális: – Képzeljük el, hogy valaki autót vezet, nyomja a gázt, de közben nem veszi észre, hogy nyomja a féket is. Az autó füstöl, nem halad, az üzemanyagot emészti, kínlódik a jármű és a vezetője is. Esztelenségnek tűnik, amit tesz, de sokszor a „vezető” sem tudja, mi a baj. Ez a jelenet vezetés közben talán ritkán, de az ember életében sokszor lejátszódhat.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>