Cikkek listázása

Előadássorozat az MKPK „Felelősségünk a teremtett világért

Szerző: Körössy László

A Felelősségünk a teremtett világért című püspökkari körlevelében meghirdetett keresztény környezetvédelmi értékrend részletes kifejtését tűzte ki célul az Országos Lelkipásztori Intézet, a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola és a Teremtésvédelem munkacsoport, amikor közös szervezésben előadás-sorozatot indított Budapesten az Országos Lelkipásztori Intézetben.

Udvardy György püspök szeptember végén megtartott előadásával kezdődött a sorozat, amely a téma gyakorlati következményeit is tárgyalta.

– Azért akarunk szólni a teremtett világ védelméért a klímaváltozásról, a válságról, mert bennünket mindenekelőtt az ember érdekel, hogy mit tudunk mi mondani most, ebben a szituációban az emberről. Azokat a jelenségeket és változásokat, amelyek társadalmi szinten, a klímaváltozásban vagy egyéb területeken lejátszódtak, különböző szakemberek különbözőképpen ítélik meg – mondta Udvardy püspök a megnyitón. – Bennünket valójában az érdekel, hogy mit tesz ez a változási folyamat az emberrel. Azért is akarunk az emberről beszélni, mert ezen folyamatoknak, ha nem is teljesen, de jelentős részében maga az ember az okozója.

S mitől remélhetjük, hogy valami változás lesz? Csakis az embertől.

A második alkalommal október 9-én Baritz Sarolta Laura domonkos szerzetesnővér közgazdász, a Budapesti Corvinus Egyetem doktorandusza Környezeti etikák keresztény szemmel című előadásával folytatódott a sorozat; a gyakorlati témát ez alkalommal a helyi szintű közösségi cselekvés lehetőségeinek feltárása adta. A szerzetesnő a teremtésvédelem alapjaival foglalkozó előadásában kifejtette, hogy a keresztény szemléletet az úgynevezett relatív antropocentrizmusnak kell jellemeznie, távolságot tartva a természet önértékét valló s az ember jelentőségét csökkentő ökocentrizmus, valamint a környezet kizsákmányolása felé utat nyitó antropocentrizmus elveitől.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>