Cikkek listázása

Tizenöt éves a hazai Antióchia mozgalom

Bármit tesztek, szívbôl tegyétek!

Szerző: Körössy László

Fotó: Körössy László

A magyar Antióchia ifjúsági közösségek szeptember 18. és 20. között a budapesti Szent Angéla Gimnáziumban tartották tizenöt éves jubileumi találkozójukat. A rendezvényen a fiatalok előadásai (a kiscsoportos beszélgetések előtti bevezetők) mellett Bíró László, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia családreferens püspöke és Blanckenstein Miklós, az Esztergomi Hittudományi Főiskola rektora is szólt a jelenlévőkhöz. A hétvégét záró szentmisét Székely János esztergomi segédpüspök vezette. A jubileumon mind a húsz magyarországi és felvidéki Antióchia közösség részt vett.

Az Apostolok Cselekedeteinek tanúsága szerint Jézus tanítványait először Antiochiában nevezték keresztényeknek. Az Antióchia programot 1960-ban fejlesztették ki az Egyesült Államok Indiana államában fekvő Notre Dame katolikus egyetemen. Magyarországra az ausztráliai Antióchia közösségeknek köszönhetően jutott el: a hazai Házas Hétvége mozgalmat vezető házaspár fia indította el a mozgalom hazai kibontakozását. Az első magyarországi Antióchia-hétvégét a Szent Rókus Antióchia

közösség tartotta 1995 februárjában. A Kárpát-medence szerte húsz közösséget számláló, idén tizenöt éves hazai Antióchia mozgalom 16-25 éves fiatalok plébániákhoz kapcsolódó missziós közössége. Tevékenységük során fiatalok misszionálnak fiatalokat. A kortárs közösség meghívására az „újak”az Antióchia-hétvégén keresztül csatlakoznak a mozgalomhoz. Persze nem csupán egy hétvégéről van szó, a program folytatódik: a fiatalok arra törekednek, hogy megismerjék egymást, illetve megbeszéljék és megértsék, hogy mit is jelent ma katolikusnak lenni. A segítő, támogató, befogadó közösség egy adott plébániához tartozik, és feladata elsősorban az, hogy elősegítse a tagok és a közösség lelki fejlődését. Az Istennel való kapcsolatban, illetve az egyének megszólításában elsősorban a személyességre törekednek, s a közösségi összejöveteleket a kötetlen forma jellemzi.

Fiatalok szólítják meg a fiatalokat

Az Antióchia program lényeges eleme, hogy a fiatalok vezetése és közreműködése által él. Ők vezetik a hétvégéket, ők tartják az úgynevezett bevezetőket (előadásokat), amelyeket kiscsoportos beszélgetések követnek, ők vezetik a beszélgetéseket is. Szolgálják egymást azáltal, hogy meghallgatják a másikat, megosztják élményeiket, támogatják és kihívás elé állítják társaikat, segítve egymást abban, hogy az Evangélium üzenetének tükrében mindnyájan tisztábban lássák személyes helyzetüket.

Az Antióchia tehát aktivizálja a felnövekvő nemzedéket. Szolgálatuk része az is, hogy a fiatalok az „anyaplébániáról” kiindulva részt vesznek egy-egy új közösség alapításában is. Ez erősíti bennük a missziós lelkületet. A gyakorlatban ez úgy történik, hogy az érdeklődő plébánia elküld egy körülbelül tíz fiatalból álló csoportot egy házaspárral és egy pappal vagy szerzetessel egy másik plébániára, ahol ez a csoport részt vesz egy Antióchia-hétvégén.

Ezután következik a három-hat hónapos formálódási idő, amely alatt a kezdő csoport meghív másokat, hogy csatlakozzanak hozzájuk, amíg kb. 25-en lesznek. Ők alkotják a team-et. Amikor kialakul a team, megtartják saját plébániai Antióchia-hétvégéjüket, amelyen szintén részt vehet egy másik plébánia csoportja.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>