Cikkek listázása

A pécsi pálosok és a Pálos Baráti Kör ünnepe

Az első remetére emlékeztek

Szerző: Fazekas Orsolya

Remete Szent Pálra, a Nagy Lajos király által pártfogolt magyar alapítású pálos rend védőszentjére emlékeztek a pécsi Pálos templomban január 15-én. Az ünnepi szentmisén – melyet Bátor Botond tartományfőnök mutatott be – újították meg letett fogadalmukat a Pécsett élő pálos testvérek.

Rendkívül keveset tudunk Szent Pál életéről. Ami fennmaradt, azt Szent Athanáznak és Szent Jeromosnak köszönhetjük. Remete Szent Pál gazdag thébai családból származott, 228 körül született. Kiváló képzésben részesült, jól ismerte a görög és egyiptomi irodalmat. A hagyomány szerint 16 évesen elvesztette szüleit, és egyedüli örökösként nagy vagyon birtokosa lett. 249-ben kitört a Decius-féle keresztényüldözés. Az ifjú Pál a vértanúk mellett olyan keresztényekkel is találkozott, akik – megtörve a kínzásoktól – megtagadták hitüket. Talán ő sem érezte magát elég erősnek a vértanúsághoz. Vidéki házába húzódott, de később innen is menekülnie kellett. Alsó-Théba pusztaságában egy barlangra talált, melynek bejárata rejtve volt. Isten a menekülésében megérintette a fiatal Pált, aki ezáltal úgy döntött, hogy teljesen Istennek szenteli életét, és nem tér többé vissza a világba.

A Remete Szent Pál pártfogása alatt álló rendre a remeteség hármas jellege nyomja rá bélyegét: az imádság, a magány és a vezeklés szeretete. Ehhez a példát védőszentjüktől veszik, aki 90 évig szolgálta Istent a sivatagi remeteségben, s így méltán kapta a remeték atyja címet.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>