Cikkek listázása

Ima Európa Kulturális Fővárosáért

Szerző: Fazekas Orsolya

Az elmúlt esztendő minden tekintetben gyümölcsöző, lelket gazdagító volt a Pécsi Egyházmegye számára. November végén hálaadással zárult egy csodálatos millenniumi év. Hálát adtunk azért, hogy megvalósultak az elképzelt programok, méltó módon ünnepelhettünk. Hálát adtunk azért, hogy az itt élő hívek felismerték a millenniumi év jelentőségét és részt vettek az ünnepeken, a zarándoklatokon, ezáltal megtapasztalhattuk az ezeréves alapokon nyugvó közösségünket és a közös imádság erejét. Azért, hogy jó időt kaptunk minden szabadtéri alkalomhoz. Hosszú sorokon keresztül lehetne írni arról, hogy mi mindenért jár köszönet az Úristennek, aki mindvégig kísért bennünket, mellettünk állt és védelmezett.

A 2009-es millenniumi év lezárása után adódott az újabb kérdés, hogyan tovább? A megbeszélések eredményeként kialakult a 2010-es programterv, melyben ismét szerepel több zarándoklat, előadás, sportnap, ifjúsági találkozó és még számos ünnep, mely alkalmat teremt a közös imádságra, együttlétre, szórakozásra, örömre.

Néhány kiemeltebb program 2010 februárjából és márciusából:

február 2.: Megszentelt élet napja;

február 2.: A Pécsi Misszálé (15. századi pécsi misekönyv fakszimile kiadása) bemutatója;

február 6.: Lelkiségek napja;

február 10.: Papi találkozó;

február 28.: A millenniumi évről készült film bemutatója;

március 20.: Egyházmegyei sportnap;

március 24–27.: Mayer Mihály pécsi megyés püspök esseni látogatása.

Az egyházi ünnepek mellett nem feledkezhetünk meg a kultúra szerepéről sem, hisz Pécs Európa és Magyarország figyelmének középpontjába került azáltal, hogy elnyerte az Európa Kulturális Fővárosa címet. Mayer Mihály pécsi megyés püspök a megnyitó ünnepség napján, január 10-én szentmisére hívta meg a város polgárait, tisztviselőit, hogy együtt imádkozzanak a kulturális fővárosért. Hisz, mint fogalmazott meghívójában is, felelősség és kötelezettség ez a cím minden ember számára.

A Pécsi Egyházmegyében tehát ebben az 1001. esztendőben is épül a közösség, a nagy család, melynek küldetése, hogy Krisztus szeretetét hirdesse minden jóakaratú embernek. Így a rossz jóvá, a jó pedig jobbá válhat.

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>