Cikkek listázása

Bemutatkozik Artur Prenkiewicz OFM Conv. szerzetes, plébános

Szent Antal oltalmában

Szerző: Szarvas István

A ferences rend 800 éves évfordulója és Gyertyaszentelő Boldogasszony, a szerzetesi hivatásokért végzett könyörgőnap (február 2.) alkalmából kérte meg lapunk munkatársa az egri Szent Antal minorita templom plébánosát, hogy beszéljen hivatásáról, szerzetesi szolgálatáról.

1969-ben a Lengyelország dél-keleti részén fekvő Sanokban születtem. Ez a terület közel esik mind a szlovák, mind az ukrán határhoz. Vallásos családban nőttem fel, édesapám vasutas volt, édesanyám pedig az én és két húgom nevelésével foglalkozott.

Lakhelyünk Zagórzban volt, itt végeztem az általános iskolát. Az utolsó évben meghalt az édesapám. Ekkor többen mondták, hogy „árván maradtál”. Én azt válaszoltam, hogy nem vagyok árva, mert édesanyám és a húgaim még itt vannak.

Jaslóban végeztem középiskolai tanulmányaimat. Ehhez a városhoz kötődik hivatásom születése is. Rendszeresen jártam a minorita Szent Antal-templomba, bár a tanárok nem akartak engedni. Sokszor azt mondtam nekik, hogy moziba megyek, és közben a templomba mentem. Ekkor még nálunk is kommunista időszak volt.

A pályaválasztás elé kerülve több dolog foglalkoztatott. Mivel régi hobbim volt a fényképezés, ezért a megyei rendőrkapitányságtól kaptam ajánlatot, hogy érettségi után kriminalisztikával, helyszínelési fényképezéssel foglalkozzak. De a hivatásos katonaság felé is próbáltak irányítani rokoni szálon. Ugyanakkor éreztem, hogy valami más felé szeretnék menni. Emlékszem, az érettségi előtt egy órát töltöttem a templomban imádkozva: hogyan tovább? Mondtam Szent Antalnak, ha akarod, hogy szolgáljak neked, akkor segíts nekem az érettségin, a pályaválasztásban. Nem voltam mintagyerek, ezért meglepődtek későbbi döntésemen.

Amikor befejeztem az iskolát, egyik nyári este szóltam édesanyámnak, hogy másnap megyek Krakkóba. Honnan van neked pénzed erre? Hova akarsz menni? – kérdezte. Pénzem van, gyűjtögettem – feleltem. Még akkor ő sem tudott a szándékomról.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>