Cikkek listázása

Adányi László, a Máltai Szeretetszolgálat programvezetője

Támasza lenni a gyengéknek

Szerző: Körössy László

Fotó: Fábián Attila

Hitvalló embereket bemutató sorozatunkban egyházi-közéleti emberek személyiségének kevésbé ismert vonásait mutatjuk be. Ezúttal Adányi Lászlóval, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat munkatársával beszélgettünk.

– Mi jelent az Ön számára igazi örömet?

– A családi együttlétek, amikor a távolabbi rokonokkal is összejövünk. Szerencsére az ilyen találkozások nem ritkák nálunk.

– Ön szerint mi az igazi irgalmasság lényege?

– A minden korlátot legyőző őszinte szeretet.

– Melyik az az erény, amelynek a jelen­létét a legszükségesebbnek tartja mai társadalmunkban?

– Az alázatosságot. Előbb-utóbb mindenki a saját bőrén tapasztalja meg, hogy a korlátlan verseny, mások eltaposása, önmagunk mások kárára történő „megvalósítása” tartós boldogságot, megbékélést nem hoz.

– Mi az, amit a leginkább nagyra becsül a nőkben?

– A nő a család tűzhelye: őrzi a lángot, sugározza a szeretetet, mindez az anyaságban teljesedik ki.

– Ha önmagát jellemezné, mely tulajdonságait tartaná a legfontosabbnak?

– Tudok kitartóan dolgozni egy-egy célért, és már az is előfordul, hogy nem a saját káromon kell megtanulnom egy-két dolgot.

– Mit tart a legnagyobb hibájának?

– Gyakran halogatom azokat a feladatokat, amelyeket nem igazán kedvelek, ennek „eredményét” a környezetem is megszenvedi.

– Mi a legnagyobb kincs az Ön életében?

– A család.

– Mi az, amit másképpen tenne, ha még egyszer elkezdhetné az életét?

– Rendesen megtanulnék angolul.

– Mit jelent az Ön számára a katolikussága?

– Felelősséget. Hosszú ideje katolikus szervezetek nevében dolgozom. Megeshet, hogy baklövéseimet az emberek általánosítják, ez kárt okoz. A jól sikerült dolgok hatása hasonlóképpen működhet, értéke kiszélesedhet. A hívő ember soha sincs egyedül, tagja a közösségnek és kapcsolata van Istennel, tehát mindig van honnan merítenie, semmi nem tekinthető kizárólagos egyéni, személyes érdemnek. Az ember állandóan szembesül azzal, hogy küldetése van.

– Ki a kedvenc női és férfi szentje és miért?

– Sokszor jártam betegekkel Lourdes-ban, és minden alkalommal kaptam valamit a Szűzanyától. Gyakran egészen mást, mint amit kértem, vagy amire számítottam.

Kedvenc férfi szentemről biztosan tudom, hogy „hivatalosan” még nem az. II. János Pál pápát kedvelem szerénységéért, humoráért, tetteiért. Többször volt alkalmam személyesen találkozni vele, pár szót is válthattunk. Nagyon megérintett a személye. Amikor utoljára Rómában jártam, a Szent Péter-bazilikában az ő sírjánál imádkoztunk a legtöbben.

– Ki a kedvenc történelmi alakja és miért?

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>