Cikkek listázása

Házasság Hete: tanúságtétel a házasság értékei mellett

Istennel, hűséggel, reménnyel a közös úton

Szerző: Arany Mihály

Fotó: Erhardt Gyula

Az a jó, hogy anya és apa összejöttek, és megszülettünk – egy tízéves kislány még így vall a családról, házasságról. Szegeden idén február 6-tól 13-ig immár második alkalommal rendezték meg a Házasság Hetét, mely több mint egy évtizedes történetre visszatekintő keresztény kezdeményezés a február második vasárnapján tartandó Házasság Világnapja előtti héten. A rendezvénysorozat – melyre házasokat és nem házasokat egyaránt hívtak és vártak – a házasság értékeinek felmutatását tűzte ki célul.

A fodrásznál az ember sorára várakozva sok mindent hallhat. A várakozók duruzsolása ellenére is felfigyelhet például egy atyának a rádióból szóló hangjára. Arról beszél, miként mutathat utat a Biblia a párkapcsolatokban. A fodrász azonban csak legyint: ő bizony soha nem példálózna a kisunokájának mondjuk a tízparancsolattal. Azon már túlhaladt az idő, ki gondolja ma már mindezeket komolyan…?

„A szeretet himnusza is utat mutathat a házasságon, családon belüli krízisek megoldásában: türelemmel, megbocsátással, hűséggel a krízist nem mint szakítópróbát éljük meg, hanem mint egy olyan eseményt, amelyből okulhatunk. Megtanulhatunk a fájdalom ellenére is kitartani úgy, hogy nem a saját sérelmeinket helyezzük a középpontba, hanem azt, hogy mit tanít Isten nekünk abban a helyzetben, hol tágítja a mi kapacitásunkat a szeretetre” – vallja Szásziné Fehérváry Anikó családterapeuta, aki férjével, Szászi Balázzsal a szegedi Házasság Hetének egyik újdonságát, a krízisről szóló interaktív műhelyt vezette. A szakember szerint azok a keresztény családok, akik komolyan veszik a hitüket, ezt a megküzdési módot tanulják az egész életükkel. Erre használják egy gyász vagy betegség krízisét, vagy akár azt, hogy nem jut egymásra elég idő. „Nem vádaskodásra, nem saját egójuk megerősítésére vagy sérelmeiknek a másikon való leverésére helyeződik a hangsúly” – így a családterapeuta.

Hogy a házasságra és a párkapcsolatokra vonatkozó bibliai részek üzenete mennyire időszerű ma is, arra Czagány Gábor, a Szegedi Református Egyetemi Lelkészség vezetője is rámutatott Párkapcsolatok a Szentírás mérlegén című előadásában. Elkezdhetnénk Ádám és Éva történetétől is, mely szimbólumokban kódolva is elmondja azt, hogy párválasztáskor nem feltétlenül az emberi szempontok játsszák a legfontosabb szerepet, hiszen választottunkban Isten ad társat mellénk.

„Nem a tanításra, hanem a tanúságtételre helyeztük a fő hangsúlyt: olyan hiteles párok szólaltak meg, akik úgy tudják felmutatni a házasságban és a családban megtapasztalt értékeket, hogy az a hallgatóság számára vonzó legyen. Nekünk szervezőknek meggyőződésünk, hogy a személyiség kiteljesedésének legjobb formája ez a szeretetközösség. Nem azért, mert könnyű vagy kényelmes, hanem mert az ember számára a fejlődést leginkább ez szolgálhatja” – vallja Keszeli Ilona, a Házasság Hetét támogató Szeged-Csanádi Egyházmegye Családpasztorációs Irodájának munkatársa.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>