Cikkek listázása

Szent Mihály-emlékfal és Mária-emlékhely

A ladánybeneiekben él az alkotó erő

Szerző: Farkas P. József

Ladánybene aprócska, alig 2000 lélekszámú község Bács-Kiskun megyében, a kecskeméti kistérségben. Neve azonban méreteit meghazudtolóan ismerősen cseng, többek között a Ladánybene 27 nevet viselő zenekar sikereinek köszönhetően. Az itt élők jól bánnak értékeikkel. Fontosnak tartják a múlt kincseinek megőrzését és azt is, hogy itt hagyják kéznyomukat a jövő generációi számára. Ennek jegyében két szakrális emlékhely megújításának, illetve megteremtésének előkészületei is folynak a településen.

Február 11-én, a betegek világnapján jelölték ki a templomkertben azt a helyet, ahol rövidesen egy Mária-emlékhelyet építenek. Mint azt Kardos Attila polgármestertől megtudtuk, az önkormányzat költségvetésében biztosít bizonyos összeget az alapanyagokra, a fennmaradó részt pedig a lakosság közreműködésével gyűjtik össze. Sokan csatlakoztak a kezdeményezéshez, amelynek révén nem csak egy kegyhellyel, de a szándékok szerint egy közösségi ponttal is gazdagodik a település. A Mária-emlékhely mellett parkosítást is terveznek, sokan idejüket és két kezük munkáját ajánlották fel.

Ezzel párhuzamosan egy másik szakrális helyszín, az úgynevezett Szent Mihály-emlékfal felújításának előkészületei is folynak a településen. E munkálatokat a Magyarországi Tanyákon Élők Egyesülete fogja össze. A kezdeményezés részleteiről Rácz Sándor alelnök elmondta, hogy nagyon sok partnerük, segítőjük van az emlékfal méltó felújításában.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>