Cikkek listázása

„S felúszott a vas…” (2 Kir 6,7b)

Az elveszett fejsze

Szerző: Katona Marianna

Fotó: Léphaft Pál

A hanyatló nap sugarai még utoljára végigpásztázták az erdő sűrűjét. – Végre itt az este! – sóhajtott Káleb, a farkas, fogait vicsorgatva.

– Gyűlölöm a fényt, gyűlölöm a napot!

– Megértem! – sziszegte együttérzést mímelve Boáz, a kígyó. – A sötétség a mi barátunk! Elrejt, és mennyivel könnyebb egy alvó embert megölni! – tekergőzött a farkas lábai köré.

– Takarodj innen, te sunyi! Én nem szorulok rá az ilyen alattomosságra! – mordult rá Káleb. – Elbánok én akárkivel fényes nappal is! Még az emberek is reszketnek, ha meglátnak! Hiába az éles botjuk! A fogaim ellen nem védi meg őket!

– Akkor meg miért félsz a fénytől? – sziszegte gúnyos vigyorral Boáz.

– Nem félek én semmitől! – vágta rá a toportyán. – Csak egyszerűen utálom! Olyan undorítóan meleg és tiszta! Mindent szikrázóan beragyog, csak az én szívemet nem! Ahogy elnézem a napsugárban fürdőző madarakat, amint egymáshoz bújnak, vidámak és gondtalanok, legszívesebben mindet elpusztítanám dühömben! – tajtékzott habzó szájjal a farkas.

– Hát, nem is csoda, hogy mindenki messze elkerül! – öltötte ki villás nyelvét a kígyó, mintha csak csúfolódni akarna. – Pedig nem könnyű egyedül élni! – tette hozzá hamisan. – Ezt én tudom a legjobban! Engem is mindenki elkerül, pedig nem akarok én rosszat senkinek! Csak elaltatom őket…

–  Hogy soha fel se ébredjenek! – vicsorított rá a farkas. – Takarodj tőlem, te hazug! Különben is, rajtam már senki nem segíthet! Az én életem már „veszett fejsze”, reménytelenül elvesztem! – mormogta, majd megindult a folyó felé, hogy szomját oltsa.

Az út felől azonban emberszagot hozott felé a szél, s így korgó gyomrának szavára megváltoztatta tervét. Ugrásra készen elrejtőzött a vízparti bozótosban, és az alkalmas pillanatra várva a víz felé közeledő férfiakat figyelte. Egyikük fejszével a kezében a parthoz lépett, hogy kivágjon egy kisebb fatörzset. Ám a szerszám valahogy kirepült a kezéből és elmerült a vízben.„Jaj, jaj, jaj, Uram! Ráadásul ezt is csak kölcsön kaptam!” – kiáltotta kétségbeesetten a férfi és odafordult egy szakállas felé, aki határozott hangon így válaszolt. „Hová esett?” Amikor az megmutatta neki, a szakállas „kifaragott egy darab fát, utána dobta”.

A farkas kíváncsian meregette szemeit és magában azt gondolta:

– No hiszen! Azt már hiába dobjátok utána! Ami egyszer elsüllyedt, azon már senki nem segíthet!

Ám ekkor valami hihetetlen dolog történt. A fa először lemerült, majd „a fejsze feljött a víz felszínére”.

– Hiszen ez nem lehetséges! – hasított végig a felismerés a toportyán agyán, s mindenről elfelejtkezve kilépett a rejtekhelyéről. Egyenesen a vízpartra ment. A férfiak rémülten ugrottak hátra, és a vizes fejsze a földre hullott. A farkas mit sem törődve velük, körülszaglászta a szerszámot, mintha csak nem hinne a szemének. Ahogy fölemelte tekintetét, a szakállas férfi ott állt közvetlenül előtte és egyenesen a szemébe nézett!

– Elizeus, vigyázz! – kiáltoztak a többiek, de a férfi meg sem rezdült. Látszólag olyan volt, mint a többiek, de a tekintete szinte szikrázott. A farkas csak nézte, nézte a szakállast. Majd lassan megadva magát a földre feküdt, de szemeit nem vette le a férfiról, akinek tekintetéből valami rég elfelejtett, ellenállhatatlan erő áradt. Káleb születése óta nem érzett már ilyet, s most jóleső meghunyászkodással tűrte, hogy az idegen hozzá lépjen és végigsimítsa csapzott bundáját.

– Most már minden rendben lesz! Szabad vagy! Menj békével! – hallotta a férfi határozott hangját, s hirtelen minden olyan egyszerűnek és tökéletesnek tűnt. A féktelen harag és gyűlölet mintha soha nem is lett volna, elpárolgott. Az elégedettség és béke fénylő hullámai beborították szívét és egyszeriben rádöbbent: ha a vízbe hullott fejsze megkerült, akkor az ő számára is van még remény! De azt is érezte, hogy nem mehet tovább azon az úton, amelyen eddig járt.

– Soha többé nem akarok gyűlölködésben élni! – határozta el magát, és hogy nyomatékot adjon döntésének, végignyalta Elizeus lábát. Abban a pillanatban szíve mélyén valahogy megsejtette, hogy a szeretet fénye, melynek piciny szikráját ez az ember fellobbantotta szívében, elvezeti majd egyszer az igazi Világossághoz, Akit „sóhajtozva és vajúdva vár az egész természet.”

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>