Cikkek listázása

Országgyűlési választásokra készülve

A választás lelkiismereti kérdés!

Szerző: Bókay László

Fotó: Bókay László

Hívő ember számára a közösség rendkívül fontos. A nemzet is közösségek láncolata, melynek egyik alapsejtje a család. A nemzet, a közösségek, így a család számára sem mindegy, hogy kik és mi módon vezetik, irányítják az országot. Demokratikus jogállamban parlamenti választások során döntenek az emberek arról, hogy az elkövetkező időszakban kik, milyen eszmék, ideológiák és gazdasági szabályok mentén vezetik majd a közösségeket – az adott országot. Fontos kérdés tehát, kinek, kiknek a kezébe adjuk a nemzet, a közösségek, vagyis a családok sorsának irányítását. Tudatosítani kell magunkban, hogy rajtunk is múlik, kik kerülnek a hatalomba, valóban képviselik-e majd érdekeinket.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia, a Magyarországi Református Egyház és a Magyarországi Evangélikus Egyház a 2010. évi parlamenti választásokon való részvételre hívott fel minden jóakaratú embert. Mint levelükben írták: ha komolyan vesszük állampolgári felelősségünket, négyévente nemcsak lehetőségünk, hanem kötelességünk is, hogy döntésünkkel tudatosan befolyásoljuk hazánk életét, mindennapi boldogulásunk lehetőségét. Mint a levél további részében írták, a jelenlegi aggasztó társadalmi és gazdasági helyzetben különösen is fontosnak tartják, hogy körültekintően, a jelöltek célkitűzéseit megismerve döntsünk. Végül javasolták, hogy a különböző pártok és jelöltjeik programjában azokat az elemeket keressük, amelyek a társadalom alapvető összetartó erőinek – a családnak, a helyi közösségeknek és egész nemzetünknek – életét és fejlődését segítik.

A választási kampányban vannak olyan pártok, képviselőjelöltek, akik arra építenek, hogy az emberek hiszékenyek, illetve feledékenyek. A megmérettetésen indulók úgy próbálják önmagukat, pártjukat a nyilvánosság előtt feltüntetni, mint akik egyedül képviselik a nemzet, a közösség, a család érdekeit.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>