Cikkek listázása

Országgyűlési választásokra készülve

A választás lelkiismereti kérdés!

Szerző: Bókay László

Fotó: Bókay László

Hívő ember számára a közösség rendkívül fontos. A nemzet is közösségek láncolata, melynek egyik alapsejtje a család. A nemzet, a közösségek, így a család számára sem mindegy, hogy kik és mi módon vezetik, irányítják az országot. Demokratikus jogállamban parlamenti választások során döntenek az emberek arról, hogy az elkövetkező időszakban kik, milyen eszmék, ideológiák és gazdasági szabályok mentén vezetik majd a közösségeket – az adott országot. Fontos kérdés tehát, kinek, kiknek a kezébe adjuk a nemzet, a közösségek, vagyis a családok sorsának irányítását. Tudatosítani kell magunkban, hogy rajtunk is múlik, kik kerülnek a hatalomba, valóban képviselik-e majd érdekeinket.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia, a Magyarországi Református Egyház és a Magyarországi Evangélikus Egyház a 2010. évi parlamenti választásokon való részvételre hívott fel minden jóakaratú embert. Mint levelükben írták: ha komolyan vesszük állampolgári felelősségünket, négyévente nemcsak lehetőségünk, hanem kötelességünk is, hogy döntésünkkel tudatosan befolyásoljuk hazánk életét, mindennapi boldogulásunk lehetőségét. Mint a levél további részében írták, a jelenlegi aggasztó társadalmi és gazdasági helyzetben különösen is fontosnak tartják, hogy körültekintően, a jelöltek célkitűzéseit megismerve döntsünk. Végül javasolták, hogy a különböző pártok és jelöltjeik programjában azokat az elemeket keressük, amelyek a társadalom alapvető összetartó erőinek – a családnak, a helyi közösségeknek és egész nemzetünknek – életét és fejlődését segítik.

A választási kampányban vannak olyan pártok, képviselőjelöltek, akik arra építenek, hogy az emberek hiszékenyek, illetve feledékenyek. A megmérettetésen indulók úgy próbálják önmagukat, pártjukat a nyilvánosság előtt feltüntetni, mint akik egyedül képviselik a nemzet, a közösség, a család érdekeit.

Nehéz feladat ilyenkor emlékezetünket az érzelmek kusza szorításából kimenteni, s reálisan végiggondolni, melyik párt és az általa állított kormány, kormányfő képviselte korábban a legjobban nemzeti érdekeinket, hagyományainkat, törekedett az ország jobbítására. Ha pedig egy olyan párt támogatásán gondolkodunk, amelynek még nem volt lehetősége bizonyítani, akkor vezetőinek hitelességét, az általuk képviselt, hangoztatott ideológiát, a gazdaság fellendítéséről alkotott elképzeléseit érdemes megvizsgálnunk.

Azon is érdemes elgondolkodnunk, hogy melyik párt programja hangsúlyozza valóban reálisan a magyar föld, a mezőgazdaság védelmét, kik azok, akik a magyar vállalkozók támogatásán, segítésén komolyan gondolkodnak, s kik azok, akik nem árusították már eddig is ki az országot. Kik azok, akiknek elhisszük, hogy megvédik a nemzeti javak még megmaradt részét és tesznek valamit az anyaország határain túl élő magyarokért.

Mindez röviden összefoglalva: arra a pártra érdemes szavazatunkat leadni, amelyik a leghitelesebbnek tűnik számunkra. Érdemes azon is elgondolkodnunk, kik azok, akik keresztény értékeket képviselnek, melyek azok a pártok, amelyek az Egyház működését segítik, nem gátolják, amelyek a felekezeti iskolák működéséhez a nemzetközi szerződésekben foglaltak szerint juttatták el a kiegészítő támogatásokat, s viszonylag mentesek a korrupciótól, a csalástól, sikkasztástól, az egyszerű emberek anyagi, erkölcsi, lelki megnyomorításától.

A hívő embernek végig kell gondolnia, hogy arra a személyre szavazzon, aki az általunk fontosnak tartott értékeket képviseli, a már említett családot, a szolidaritást, a gyermeknevelést, az iskolai oktatást. Aki érteni akar a körlevélből, tudhatja, lelkiismeretesen nem szavazhat olyan pártra, amely lehetetlenné próbálja tenni az Egyház iskoláit, szociális intézményeit. Mérlegelni kell tehát, hogy melyek azok a pártok, melyekben leginkább megvalósíthatónak láthatjuk a keresztény elveket, azok megvalósulását.

Mindenkit, így a keresztény embert is befolyásolják érzelmei. Legnagyobb gondban minden bizonnyal azok vannak, akik érzelmileg nem tartoznak egyik oldalhoz sem. Számukra a választási kampány zengzetes szavai nehezen értelmezhetőek. Csak remélhetjük, hogy ez alkalommal az ország választásra jogosult polgárai olyan pártokra, olyan képviselőkre szavaznak, akik mindannyiunk épülését, anyagi, erkölcsi erősödését szolgálja az elkövetkező időszakban.

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>