Cikkek listázása

Megjelent az Egri Főegyházmegye új kiadványa

Hírlap a Hírlapban

Szerző: Szarvas István

Fotó: Szarvas István

Egyházmegyei Hírek címmel jelent meg március 6-án az Egri Főegyházmegye hivatalos, havonta megjelenő kiadványa, amely a Heves Megyei Hírlappal való együttműködés keretében 40.000 példányszámban látott napvilágot. A kiadvány eljut a megyei lap olvasóihoz az újság mellékleteként és önálló kiadványként a főegyházmegye összes plébániájára Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szolnok megye területen. Az új sajtótermék a főegyházmegye honlapján is elérhető: www.eger.egyhazmegye.hu. Homa János felelős szerkesztőt arra kérte lapunk munkatársa, hogy mutassa be az új lapot.

– Hogyan született meg az egyházmegyei melléklet elindításának ötlete?

– Nem mi kezdeményeztük az elindítását, hanem a Heves Megyei Hírlap igazgató-főszerkesztője, Varga Ottó. Érsek atyának jelezte, hogy szívesen biztosítanának helyet egyházi oldalnak az újságjukban. A lap adottságai miatt aztán arra gondoltak, hogy szerencsésebb külső embereket bevonni a szerkesztésbe. Olyanokat, akik az Egyházhoz kötődnek, aktív keresztény emberként részt vesznek az Egyház életében, rálátással rendelkeznek az egyházmegye életére. Van több olyan tag a szerkesztőségben, akik katolikus intézményben dolgoznak (Szeminárium, Szent István Rádió, Egyházmegyei Könyvtár, Ifjúsági Iroda), de vannak külsősök is, például Cs. Varga István, az ELTE egyetemi tanára és ilyen vagyok én is. Mivel sok területről hozzuk a híreket, ez önmagában is lehetőség arra, hogy sokszínű, érdekes lapot szerkesszünk annak szellemében, ahogyan érsek atya fogalmazta meg: a lappal azokat az olvasókat kell megcélozni, akik nem kötődnek szorosan az Egyházhoz, akik valahogy elmaradoztak a misékről. Őket kellene megszólítani, hogy visszatérjenek.

– Milyen témákkal találkozhatnak az olvasók?

– Az első számban kihasználtuk a lehetőséget, hogy egy lap felhívhatja a figyelmet különféle rendezvényekre, például a KÉSZ programjaira is. Más cikkeink egyházi intézmények életéről szólnak, első számunkban a Karcagi Szent Pál Római Katolikus Általános Iskola életéről, az ott tanuló hátrányos helyzetű gyermekek oktatásáról írunk. Bemutatjuk a lapban az egyházmegye új kanonokjait is. Vannak rendszeres rovataink: jegyzetek, szerzetesrendeket bemutató írás, egyházi kisszótár, ifjúsági sarok stb.

– Milyen szempontokat tart fontosnak az Egyházmegyei Hírek szerkesztésében?

– Fontosnak tartom, hogy jellemezze az újságot a műfaji sokszínűség (hír, interjú, jegyzetek). Fontos az is, hogy ne egy ember írja, hanem minél többen. Ez érdekessé, sőt egy kicsit titokzatossá is teszi, és ez biztosítja a lap olvasmányosságát is. Kitaláltunk egy olyan szerkezeti rendet, aminek az a lényege, hogy szeretnénk bemutatni az egyházmegyét, megszólaltatva azokat, akik aktívan részt vesznek az Egyház életében. Fontos bemutatni az egyházmegye fontosabb történéseit, papjait, intézményeit, civil embereket, akik sokat tesznek az Egyházért.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>