Cikkek listázása

Ifjúsági kórusok, zenekarok szolgálata Veszprémben

Kodály országában…

Szerző: Toldi Éva

„A zene szeretetére nevelés tulajdonképp nem más, mint emberalakítás… A zenei nevelés már az anyaméhben kezdődik…” – mutatott rá Kodály Zoltán, a 20. század legnagyobb zenepedagógusa. Ehhez képest kérdezhetnénk: Hol tart ma a Kodály-féle zenei nevelés?! Az énektanítás szinte kiszoríttatott a pedagógia területéről, mint ahogy az utóbbi évtizedekben az emberré nevelés is lényegtelenné vált az oktatás, a praktikus készségek fejlesztése mögött. Csak kevés iskola vállalja fel ma, hogy kiemelt hangsúlyt fektet az értékközvetítésre. Ezek többnyire egyházi iskolák, ahol a zenei nevelés egyúttal a keresztény személyiség fejlesztésének terepe is, hisz a diákok a kórus, a zenekar tagjaként liturgikus szolgálatot is tanulnak a templomi szertartásokon.

Felelősségteljes munkát vállal a Veszprémi Főegyházmegyében Vikman Pál énekművész, kórusvezető lassan egy évtizede. A népszerű Orlando Énekegyüttes alapítója és vezetője tavaly ősztől a veszprémi Padányi Biró Márton Római Katolikus Iskolaközpontban énektanári feladatot lát el néhai Zámbó István, a legendás hírű karnagy utódjaként, a Padányi Schola vezetőjeként. A feladat nem új számára, hiszen évek óta megyénk más középiskoláiban is dolgozott már óraadóként, kórusvezetőként, ám e mostani mégis kihívás – éppen elődje nyomdokán.

– A zenepedagógia körül kialakult válsághelyzetet ma fokozza a nagyfokú érdektelenség, amely az értékes zenét, az éneklés szerepét övezi az életben, a mindennapokban – mondja. – Az éneklés nem sikk nálunk ma. Voltak pedig hagyományaink e téren bőven. Korábban a parasztember is énekelt munka közben, mert úgy dolgozni is könnyebb volt. Európa déli vidékein még a mentalitás része, hogy esténként összejönnek a szomszédok és együtt énekelnek. Ma nagyon nehéz zenét tanítani a gyerekeknek nálunk, mert sem az én nemzedékem, de már az apáink generációja sem művelte a zenét élő kultúraként. Muzeális dologgá vált. Szomorú, de elmondhatjuk: Kodály országában szinte énekanalfabétákat engednek ki az iskolapadokból.

A zenei kultúra a családból indul. Először olyan szülőket kell tehát nevelni, akik majd a gyermekeiket énekelni tanítják vagy énekelnek nekik – folytatja a gondolatot. A feleségemtől tudom, aki radiológus, hogy amikor viszik hozzá a kicsinyeket a kórházba, ő mindig énekel nekik, s attól megnyugszanak. A nagy lépés ma az volna, hogy a fiatal tapasztalja meg az együtt éneklés szépségét, és jöjjön rá a zene gyógyító erejére. A mi gyerekeink a Padányiban egy kicsit jobban állnak e téren, a nyári hittantábor például, melyet legutóbb Cseszneken rendeztek meg, sokat segített ebben. Itt esténként órákon át énekeltek a növendékeink gitárkísérettel, a tanárok részvételével. Egyházi énekeket és modern rockzenét is, olyan számokat persze, amelyeknek a szövege és a zenéje is értéket képvisel. Aki ezt átélte, az később is mindenképpen igényelni fogja az együtt éneklést, meggyőződésem. Nemrég egy kis éneklő kör is alakult tanárokból, szülőkből, diákokból az iskolában. Azóta a közösség megerősödött. Rájöttek ugyanis a felsőbb évfolyamok diákjai, hogy az újabb évfolyamok nem törődnek egymással, alig ismerik egymást, tanítás után hazamennek, és a számítógép, a tévékészülék előtt ülnek délután.

A Padányiban három diákkórus is működik. Az általános iskolai felsősök karát és a Gregorián kart (akik liturgikus énekekkel rendszeresen közreműködnek szentmiséken is) Hutvágner Erika tanárnő vezeti, a gimnazistákból álló Padányi Scholát pedig Vikman Pál.

Mindhárom kórus már bizonyította egyházzenei találkozókon, hogy tagjai gyönyörűen énekelnek latin nyelvű opusokat és népénekeket is. A Padányi Schola komolyabb egyházzenei kórusművekkel is részt vesz a nagyobb ünnepeken. Legutóbb a ferences templomban léptek fel advent idején. S néha az Orlando együttessel adnak közös koncertet. Karácsony és húsvét idején a hangversenyek fényét emeli, hogy Takáts István atya, az iskola lelki igazgatója mond bevezetőt az ünnep elé, s ezzel zenés áhítattá magasodik a koncert.


A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>